Zastanawiałeś się kiedyś o co tyle szumu z tym kołoczem śląskim? A może jednak kołaczem?
Już sama nazwa produktu nie jest zbyt oczywista, ale spokojnie… zaraz rozwiejemy wszystkie wątpliwości.
Kołocz śląski – trochę historii i tradycji.
Według historii i tradycji, pierwsze wzmianki dotyczące kołocza sięgają początków XVIII wieku, jak wypiek serwowany na Śląsku na szczególne okazje np. wesela, stypy.
Kołocz śląski to nazwa zwyczajowa na terenie Śląska, sam wyrób jest spadkobiercą kołacza staropolskiego. W przeciwieństwie od staropolskiego okrągłego kołacza, kołocz śląski ma kształt prostokątnej kostki. Modyfikacja ta powstała z przyczyn praktycznych. Zamiast w piecach, zaczęto wypiekać go w kuchenkach na prostokątnych blachach co pozwoliło zaoszczędzić miejsce i czas.
Ciasto jest wypiekiem obrzędowym, szlachetnym, podkreślającym ważność uroczystości rodzinnych, obrzędów i spotkań.
Według tradycji na Śląsku częstowało się nim przed zaślubinami obwieszczając nowinę o weselu sąsiadom, czy rodzinie. Ta tradycja jest do dziś dzień pielęgnowana w wielu domach.
Na samym weselu też nie mogło tego wypieku zabraknąć.
Często też kołocz pojawia się na imprezach górniczych. Sam fach górnika i kołocz są traktowane jako symbole podkreślające i kojarzące się ze Śląskiem.
Kiedy kołocz jest kołoczem, a kiedy kołaczem?
Nazwa „Kołocz Śląski„ jest nazwą zarezerwowaną dla produktów regionalnych. Jest on pieczony w oparciu o recepturę niezmienną, ściśle chronioną i ustaloną.
Posiada on specjalne normy i musi być produkowany przy użyciu tradycyjnych surowców. Cechuje się specjalnym sposobem produkcji. Kołoczem nazywamy produkt z ciasta drożdżowego z dodatkiem masy makowej, serowej i jabłek. Wykończony kruszonką na bazie masła. Aby używać nazwy „kołocz sląski„ produkt powinien posiadać „Chronione oznaczenie geograficzne”. Jest to system ochrony produktów regionalnych na terenie UE. Jeśli dany wyrób posiada takowe oznaczenie, możesz mieć pewność że masz do czynienia z produktem autentycznym.
Oczywiście istnieją na rynku produkty które są zamiennikami kołocza, często występują pod innym nazewnictwem i produkowane na innych surowcach, i o różnych smakach.
Osoby, które nie posiadają certyfikatu jakości produktu powinni stosować nazwy: kołacz śląski, ciasto drożdżowe itd.
Wysyłka kołocza śląskiego w całej Polsce!
Jak już spora część z Was wie, nasz kołocz można zamówić na wysyłkę w całej Polsce! Tak na prawdę każdy ma możliwość spróbowania śląskiego specjału, nie ważne w którym zakątku Polski aktualnie jest! 🙂 Możesz również zrobić bliskiej osobie niespodziankę i wysłać słodką paczuszkę, która idealnie nada się do porannej, czy popołudniowej kawki!
KOŁOCZ ŚLĄSKI WYSYŁAMY RÓWNIEŻ DO NIEMIEC!
Nasz rybnicki kołocz!
Jak zapewne wiesz, nasza pracownia cukiernicza słynęła już od dawna z produkcji najlepszego kołocza w Rybniku. Receptura ta do dzisiaj jest niezmienna i opracowana jeszcze przez naszego Tatę – poprzedniego właściciela naszego Atelier. Kwestią czasu było tylko i wyłaczne nadanie mu certyfikatu przez Inspekcji Artykułów Rolno – Spożywczych w Katowicach. Jako jedyni w Rybniku na dzień dzisiejszy posiadamy tytuł „Chronione oznaczenie geograficzne”.
Więc jeśli szukasz smaku tradycyjnego , podkreślającego swoje pochodzenie i receptury pamiętającej naszych przodków… Zapraszamy Cię serdecznie 🙂